• Werkdagen voor 16.00 uur besteld, morgen of overmorgen in huis
  • NL: Gratis verstuurd >€50 (anders 4,95)
  • BE/DE: Gratis verstuurd >€100 (anders 7,95)

Waar is kinderkleding van gemaakt? Wat vertelt het label, en wat niet?

Tien of twintig jaar geleden herkende je synthetische kleding van meters afstand. En bij het aanraken van de stof werd je bijna spontaan statisch geladen. Maar die tijden zijn voorbij. Natuurlijke materialen deden hun intrede in de textielindustrie.

De voordelen van modal (beukenhout)

MarMar Copenhagen maakt bijvoorbeeld veel shirts uit de basiscollectie van 50% katoen en 50% modal. Modal wordt gemaakt van beukenhout. Verrassend hé? Modal heeft veel voordelen, zowel voor de natuur als voor ons als eindgebruiker.

  • Om modal te maken, wordt vrijwel de hele beukenboom gebruikt. De boom hoeft daardoor niet heel groot of oud te worden om bruikbaar te zijn als grondstof. De boom heeft ook minder water nodig dan bijvoorbeeld katoen.
  • Van de boom wordt een pulp gemaakt en hiervan worden vezels gesponnen. Pure modal lijkt een beetje op zijde, met als grote verschil dat je het makkelijk kunt wassen.
  • Modal neemt makkelijker vocht op dan katoen, het plakt daardoor minder snel tegen het lichaam op warme dagen.
  • Modalvezels houden ook kleur langer vast, een shirt of legging gemaakt van katoen én modal kun je dus vaker wassen zonder dat de kleuren vergaan.

De voordelen van chroomvrij leer

Leer is een natuurproduct, maar bij het looien van leer worden helaas wel chemicaliën gebruikt. Het merendeel van de leerlooierijen gebruikt bijvoorbeeld chroom om het proces te versnellen. Mensen met een chroomallergie kunnen eczeemklachten op voeten en onderbenen voorkomen door uitsluitend schoenen te dragen die gemaakt zijn van chroomvrij leer (let op of ook de voering van chroomvrij leer is gemaakt). Het Deense merk Angulus maakt uitsluitend kinderschoenen van chroomvrij leer (binnen- en buitenzijde. Deze zijn dus veilig voor mensen met een chroomallergie (ook wel schoenallergie genoemd). Angulus maakt schoenen van 100% natuurlijk materialen, zo is de zool gemaakt van natuurrubber.

De voordelen van bamboe

Er zijn maar weinig planten die zo snel groeien. Prima grondstof dus voor kleding. En ook precies de reden waarom het steeds vaker als vervanger van katoen wordt gebruikt. Het Deense merk Minipop maakt bijvoorbeeld sokken van bamboe (80% bamboe, 18% polyamide, 2% elastane). Bamboe is zacht, het absorbeert beter dan katoen en het bevat antibacteriële stoffen die zweetgeurtjes tegen gaan. Kinderen met een gevoelige huid of een huidallergie wordt vaak aangeraden kleding van bamboe te dragen.

Is 100% katoen ook echt alleen maar katoen?

Bij Minipop letten we altijd op de labeltjes. Maar het blijkt dat die labels niet altijd de waarheid vertellen. Als een product uit meer dan 97% katoen bestaat, mag de fabrikant er bijvoorbeeld op vermelden dat het 100% katoen is en dus die overige procenten achterwege laten. Meestal wordt aan katoen een beetje elastane toegevoegd. Deze mix zorgt ervoor dat de kleding langer in model blijft en het kledingstuk langer kleurecht blijft.

Kleding voor kinderen met een gevoelige huid

Heeft je kind een gevoelige huid, kies dan voor kinderkleding van natuurlijke materialen zoals bamboe, katoen en crhoomvrij leer. Check daarvoor altijd het kledingetiket. Omdat dat in een webshop lastig is, zetten wij op minipop.nl alle ingrediënten zoals die op het label vermeld staan bij het kledingstuk op de website. Wel zo makkelijk.